Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандарт енд пуърс" понижи кредитния рейтинг на Кипър

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи с две степени кредитния рейтинг на Кипър заради влошаване на ситуацията в страната. Кипърският президент Димитрис Христофиас заяви, че страната ще излезе от кризата и ще се справи с проблемите, както и успявала и при по-лоши обстоятелства.

Намаляването на кредитния рейтинг на Кипър е третото от август насам. Като причини се посочват ограничените възможности на правителството за финансиране, колебливото отношение на партньорите в Еврозоната за цената на банковата криза в страната, както и нарастващият риск от банкрут. Рейтинговата агенция отбелязва и несигурността в очакване на президентските избори, които са през февруари 2013 г.

Коментирайки поредното понижение на кредитния рейтинг на страната, финансовият министър Васос Сиарлис заяви, че сега е важно изпълнението на програмата за финансова стабилизация, по която правителството постигна споразумение с европейската Тройка. Парламентът на Кипър вече прие в спешен порядък над 25 закона, които реализират исканите от международните кредитори икономии. Всички мерки, свързани с орязване на заплати, пенсии, социални помощи и надбавки, а също и с увеличаване на приходите от нови данъци и такси, влязоха в държавния бюджет за 2013 година, който бе одобрен от парламента късно вечерта в сряда.

След критични преговори и протести през тази седмица правителството успя да вземе заем от 250 млн. евро от три печеливши полуправителствени организации, за да може да изплати заплатите и пенсиите в обществения сектор за декември.

Очаква се споразумението между Кипър и Тройката да бъде обсъждано от Еврогрупата на заседанието й на 21 януари и първият транш от европейската помощ да пристигне на острова през февруари.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна