Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Татарски: Дюните трябва да бъдат нанесени в кадастралните планове

Снимка: БГНЕС

Константин Господинов от Българското дружество за защита на птиците каза в "Преди всички", че отговорната институция за спазването на Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазването на околната среда в България е Министерството на околната среда и водите. Министерството съблюдава спазването на закона в България, чрез неговите органи.

По отношение на защитената територия Камчийски пясъци, чийто статут беше променен, Господинов каза: Логичната стъпка е да се възстанови статутът на тази територия. Все пак срещу България има няколко наказателни процедури за неспазване на директивата по местообитанията, което е свързано с необратимо увреждане на застрашени и приоритетни за опазване в европейски аспект местообитания.

Eвдокия Манева - зам.-министър на околната среда, каза, че
Министерството на екологията е направило всичко, за да се прекрати строителството в Камчийски пясъци и да се прекратят всички процедури, нарушаващи статута на защитената територия.

Милка Гечева - началник на Дирекцията за национален строителен контрол: Отменено е разрешението за строеж в местността Кокала. Сигурно ще се обжалва това решение. Но проверката е установила груби нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията. Има случаи, при които умишлено се занижава категорията, каза още Гечева. Но това не е система. Просто се случва. Започват проверките на процедурите по изключване на местности от държавния горски фонд в трите области - Бургас, Варна и Добрич, уточни Гечева. 

Председателят на парламентарната комисия по местно самоуправление Любен Татарски също коментира случая в Несебър. Според него не става дума за пропуски в законодателството, а в неговото прилагане. Проблемът не е в дефиницията какво е дюна, а това, че дюните не са отразени в кадастралните планове.

Интервютата на Таня Милушева по темата за строителството в местностите Кокала и Камчийски пясъци можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна