Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще гласуват българите във Франция на предстоящия референдум

Снимка: Архив

Днес е крайният срок, до който посланиците и консулите трябва да изготвят списъци с всички български граждани, подали заявление за гласуване на референдума.

Всички българи в чужбина ще гласуват в 44 избирателни секции в общо 34 държави. На последните президентски избори бяха разкрити 161 секции. А за парламентартите избори през 2009-та секциите бяха 274.

Любомир Гаврилов - преподавател в университета в Тулуза и координатор за Франция на обществените съвети на българите в чужбина каза в "Преди всички":

Българите в чужбина приемат тази процедура като унизителна /да подават заявление/. Не е правилно, че приемната държава трябва да даде разрешение. Аз имам контакти с румънските консулства и те са много учудени, че българските власти толкова се тревожат, че на местна почва няма да им се разреши да се проведат избори. България е членка на Европейския съюз.

В повечето държави в ЕС има дистанционно гласуване. Но обща тенденция е от няколко години все по-рестриктивен режим за българските граждани. Това е политика на българската държава.

Цялото интервю на Никола Миладинов с Любомир Гаврилов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна