Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Нещастните случаи на лов са заради неспазване на правилата

Снимка: БГНЕС

Инж. Юлиан Русев, началник на отдел "Лов и опазване на дивеча" в ИАГ и Иван Петков, председател на Съюза на ловците и риболовците коментираха в „Преди всички“ зачестилите инциденти по време на лов, при които напоследък загинаха четирима души.

Нещастните случаи са заради неспазване на правилата, каза инж. Русев. Става дума, например, за напускане на пусията заради търсене на раненото животно.
Иван Петков смята, че смъртните случая говорят за престъпна небрежност. Допускат се елементарни грешки по време на ловните излети - напускане на стрелковите позиции и стрелба по неясни цели. Правата на ръководителя на ловния излет са изписани в закона. Той трябва да следи и да контролира спазват ли се правилата. По закон има забрана за ползване на боеприпаси за даден вид лов. Няма санкциониран ръководител на ловен излет.
Всичко е в резултат на престъпна безотговорност. Когато климатът не е добър, каквито и мерки да се вземат, не може да се
възстанови климатът. Има хора, които не искат да спазват правилата.

Инж. Русев уточни, че 25 500 ловци са проверени миналата година, издадени са 57 наказателни постановления. 4 дружинки са лишени от право да ловуват.

Според Иван Петков нарушенията са на ловци със стаж над пет години. Те познават обстановката, знаят ситуациите, които възникват и би трябвало да се предпазят. При случая в Симитли 73-годишен ловец напуска позицията си.

Ловците са около 130 000, активно стопанисващите ловните полета са около 45 хиляди. Останалите стават ловци или защото е модерно, или по други причини, твърдят експертите. 

Всичко опира единствено и само до дисциплина. Явно в други европейски страни тя е на по-високо ниво. Законодателят си свърши работата през 2009-а година. Проверките и сега не са малко. Ловците трябва да разберат, че спазването на правилата е в техен интерес, казаха още инж. Русев и Иван Петков. 

В звуковия файл можете да чуете интервюто на В. Миланова с инж. Юл. Русев и Ив. Петков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени