Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: През 2012-а няма загубени средства по нито една оперативна програма

Снимка: Архив
Програма се спира, когато има някакъв проблем и правителството в съответната държава не вземе никакви мерки. В България ситуацията е точно обратната. Когато има сигнал, включително и анонимен, се прави проверка и се взимат съответните мерки. Затова нямаме спрян нито един финансов инструмент и такава опасност не съществува. Това заяви в предаването "Нещо повече" Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС.

За Програмата за развитие на селските райони имаме добра и лоша новина. Лошата е, че има 51 млн., които няма да могат да бъдат използвани по различни причини. Добрата новина е, че в началото на есента опасността, за която и аз съм алармиран, включително и публично, изглеждаше много по-сериозна - опасността беше над 200 млн., коментира Дончев. По думите му една от причините да има неизползван ресурс е слабият интерес.

Мерките, свързани с агроекология, ще представляват 30% в следващия програмен период – процент, който няма как да бъде редуциран. Тук голямата задача, която стои и пред правителство, и пред браншови организации, е как да провокираме интереса в селските стопани по отношение на едни подобни мерки. Това няма как да стане само и единствено с убеждаване и информационни кампании, необходими са и други инструменти.

Дончев посочи, че 2012-а е годината, в която България използва практически целия финансов ресурс. Сумата на договарянето е над 100%, което означава, че сме вкарали в оборот практически всички пари, подчерта той и добави, че няма загубени средства по нито една оперативна програма. Също така 2012-а е рекордна по отношение на обема плащания – за годината те надхвърлят 2,4 млрд. лв., изтъкна министърът. Той допълни, че в последните дни на миналата година ЕК е възстановила всички дължими плащания към България. Според него 2013-а година ще бъде предизвикателна и интересна.

Следващото правителство ще бъде в известна степен в комфортна позиция, защото от една страна ще има възможност да довършва и използва ефекта от всички проекти, които се изпълняват в момента, и от друга страна ще може да започне проектите от новия програмен период. Всъщност най-голямата акумулация, натрупване на ефекти от проекти ще бъде именно в периода 2014-2015 г., когато ще се застъпи изпълнението на два програмни периода и в България ще се реализират наистина много като обем проекти, коментира още министър Дончев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна