Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куцкова: Тепърва предстоят тежки дни за Цацаров

Снимка: БТА

Сотир Цацаров подписа официално клетвения лист и вече е главен прокурор. Клетвата беше ръководена от изпълняващия длъжността Бойко Найденов, който нарече това най-тържественото събитие, което се случва в Прокуратурата на всеки 7 години. Бившият главен прокурор Борис Велчев пожела по-малко скандали, отколкото по негово време. Крайно време е да промени усещането, че държавата, която живее от скандал в скандал, трябва да търси разрешаването на тези скандали през главния прокурор. Самият Цацаров обеща, основен негов приоритет да бъде работата по препоръките в последния евродоклад. Обеща да работи за това България да постигне европейските стандарти и призна, че Прокуратурата продължава да бъде длъжник на обществото. Той се закле - диалог, динамика, уважение, справедлива оценка- това да са основните неща, през които да преминават следващите 7 години в Прокуратурата. Междувременно станаха ясни предложенията за негови заместници. Това са конкурентите му Галина Тонева и Борислав Сарафов и Пенка Богданова - прокурор от Пловдив и Ася Петрова, прокурор по делото "Килърите".

Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите, пожела успех на Цацаров.

В това няма никаква куртоазия, защото ние като българи имаме голяма нужда от главен прокурор, който да е умен, почтен, смел и независим. Доколкото го познавам, той е много умен, за останалите качества тепърва ще се провери дали ги притежава. По отношение на процедурата, това, че в момента никой нищо не казва, не означава, че той няма да бъде повдигнат в бъдеще.

Куцкова коментира, че всяка една неяснота и всеки спорен избор, дори, когато човек е много добър, го поставят в някаква зависимост. Защото при промяна на политическата конюктура или, ако предприеме действия, с които да засегне сериозни политически и икономически интереси, винаги могат да се намерят сили, които да кажат, че ще оспорват избора му. При един такъв избор, който поставя много въпроси, се създават условия човек да бъде манипулиран.

Дай боже всички ходове на главния прокурор да са успешни и съвсем не означава, че след като се е заклел, обществото ще спре да го наблюдава. Тепърва за Цацаров предстоят тежки дни.

Чуйте репортажа на Силивия Великова и разговора с Нели Куцкова в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна