Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Христова: Не бива да ценообразуваме детските добавки

Снимка: Фортисимо Фамилия

В обществото ни отново започнаха дебати за детските добавки - как да се разпределят, колко да са високи и как да се отпускат.

Според бившият социален министър Христина Христова на фона на демографската криза не е разбираемо на какви дебати се поставят детските добавки.

Това е не са социални помощи, това е знак на държавата към семесйствата, които отглеждат деца. И в момента има условия за получаване на детските добавки- посещение на училище, дали се спазва имунизационния календар. Има и доходна граница, какво повече да се направи, попита тя. Нека да има дебати за семейното подоходно облагане, ние имаме система за социална помощ, но не бива да ценообразуваме детските добавки.

Иван Нейков, също бивш социален министър, допълни, че преди избори се отпушват ушите на управляващите и затова сега коментираме темата.

На всички е ясно, че времето до изборите няма да стигне за промени. Бюджетът е приет, така че сега приказваме за бюджет 2014. Но кой е сигурен, че сегашният министър ще прави този бюджет. Просто се намираме на един приказки. Ако искаме да подкрепим семействата  с повече деца, трябва да го направим по друг начин. Нямаме стратегия, не знаем какво искаме да направим и затова си поставяме някакъв минимум. Затова съм песимест, че нещо можем да постигнем.  

Чуйте мненията в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна