Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Стефанов: Оптимист съм, защото проектите не са малко

Снимка: Архив

Оптимист съм, защото проектите, които се реализират в момента не са малко, каза в предаването "Нещо повече" Борислав Стефанов, директор на Българската агенция за инвестиции.

Ние работим с предприятия, които сега навлизат на пазара и  междуфирмената задлъжнялост не е нещо, което би могло да ги притесни - така Стефанов коментира тревожния ръст на задлъжнялостта. Но с разрешаването на финасовата и икономическата криза съм оптимист, че намалее.

Очакванията на Стефанов са, че с новия закон за инвестициите ще бъдат предоставени насърчителни мерки, които да бъдат интересни за инвеститорите.

Предложението да се възстановяват част от разходите за труда - осигуровките, е мярка, която е интересна за тях.  2012- та година отбелязва ръст в инвестициите, в сравнение с 2011- та година. Последните данни от декември показват, че преките чуждестранни инвестиции са над 1 милиард и 300 милиона евро. Ако продължат със същото темпо, преките ивнестиции, до края на годината, ще бъдат около 2 милиарда. Данните на БНБ показват, че най-много са  инвестициите на чуждестранни фирми към техните клонове. Тук не се включват физически лица и инвестициите, които постъпват от европейските фондове.

Чуйте разговора в звуковия файл

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна