Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сделките със земеделски земи през 2013-а ще намалеят, прогнозира експерт

Снимка: БГНЕС

Земеделските земи бяха хит на пазара на недвижими имоти през 2012-а година и голямото търсене доведе до скок на рентите през миналата година. Ще се запази ли тенденцията и през тази година - това коментира Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Пазарът на земеделска земя беше доста ограничен през последните няколко години. В момента отчитаме ръст за 2012-а, спрямо 2011-а година между 7 и 15 процента. Но предполагаме, че броят на сделките ще намалеят, защото останаха т.нар. трудни сделки- с много наследници и т.н. Три са основните профила на купувачите, каза Петков.

Първият са българските арендатори и фермери, след това са инвестиционни дружества и фондове и трети са инвеститорите, които до момента са инвестирали в други области на икономиката, но в момента са пренасочили интереса си.

Ценита са различни спрямо регионите. В Добрич цените са най-високи, но пазарът е ограничен и сделките са малко. Най-ниските цени са в района на Хасково, на община Средец, Видин. Но ниска и висока цена е относително понятие. Там, където има купувачи и има конкуренция, цената е една, там, където има само един купувач - друга.

Според Кирил Стоянов, началник отдел "Държавен поземлен фонд и комасация" в Министерството на земеделието при уедряването на земята - цената  се качва между 2 и 3 пъти. Защо е нужна комасация на земята и защо у нас години наред този процес се бави - за това разговаряха репортерката Веселина Миланова и Кирил Стоянов.

В Германия, Швеция, Турция и други държави комасацията на земята е принудителна и това дава добри резултати - потвърждава Радослав Манолов от Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Асоциацията реализира частни проекти за уедряване на земеделските земи.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна