Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачката във ВМЗ - Сопот продължава

Снимка: Анастасия Бакалска

Стачката във ВМЗ - Сопот продължава, след като късно снощи стана ясно, че оздравителният план на предприятието предвижда уволнение на 900 работници. Оръжейниците и днес ще се съберат пред входа на завода, за да изразят надеждата си, че предстоящите промени няма да бъдат твърде болезнени за работниците във военните заводи. Иванка Иванова от КНСБ каза, че през вчерашния ден са успели само бегло да се запознаят с документа, предоставен им от меджърите на предприятието:

Получихме в писмен вид информация за фактическото състояние на ВМЗ. Има и приложени справки, това е информация, с която ще се запознаем, вероятно тя няма да бъде достатъчна, ще възникнат много въпроси, на които трябва да ни отговори ръководството, но смущаващото в нея е, че се предлага оптимизиране на разходите, записано просто като текст, без конкретни предложения как това нещо да се случи, а също така и намаляване на персонала с 900 работници и служители, пак без конкретни разчети и кое точно налага да бъде тази бройка.

Иванова каза още, че поетите ангажименти и от двете страни са за изготвяне на оздравителна програма и не става въпрос само за съкращаване на хора. По думите й, за да изгладят позицията си, синдикатите се нуждаят от повече време, ще разчитат и на помощта на експертите в двете централи:

След като разгледаме информацията, която ще породи и много други въпроси, на които трябва да намерим отговор от страна на ръководството, тогава ще можем да дадем нашето становище като синдикат. Към този момент не сме поемали никакъв ангажимент отностно съкращение на хора.

 

Репортажа на Кремена Данева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна