Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачев: Вероятно и трибуната на ЕП ще се използва в предизборната кампания

Снимка: andrey-kovatchev.eu
От няколко години насам България има един от най-малкия процент на грешки при усвояването на европейските фондове, под допустимите 2%. Това коментира в предаването "Нещо повече" евродепутатът Андрей Ковачев. Комисията често споменава България като пример за добре свършена работа, защото механизмът за саморегулация функционира много добре, подчерта той и добави, че няма никакви сигнали за подобни злоупотреби.

В ЕП вчера се проведе дебат за борбата с корупцията и злоупотребата с европейски фондове в страните-членки и мерките, които могат да бъдат взети на европейско ниво както от страна на Комисията, така и от страна на Европейския съвет и разбира се като рамково законодателство от ЕП, въвеждането на т.нар. европейска прокуратура и възможностите й да налага правоохранителни мерки, които да бъдат валидни за всички страни-членки. За съжаление този дебат беше използван от някои представители от България, за да се представят злоупотреби, случаи в България, които според журналистически разследвания са били факт. Аз реагирах и казах, че без доказателства, които трябва да се представят както на националните институции, така и на европейските институции в лицето на ОЛАФ, ги смятам за предизборни стъпки, на които не им е мястото в пленарната зала на ЕП.

Всички експерти и наблюдатели смятат, че предизборната кампания ще бъде жестока и по всяка вероятност ще се използва и трибуната на ЕП за такава предизборна кампания, подчерта евродепутатът.

Относно публикациите в британската преса за предстоящ наплив от български и румънски емигранти Ковачев каза, че това не е нещо ново и този дебат е в антиевропейския контекст във Великобритания. Той е на мнение, че няма да има такова мащабно "преселение" на българи във Великобритания.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени