Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Набуко-запад" вече има по-голям шанс

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов ще присъства днес на офицалната церемония във Виена, на която компанията "Шах Дениз 2" ще придобие официално 50 процента от акциите в проекта "Набуко-запад". "Набуко-запад" започва от Турция, минава през България, Румъния, Унгария, до Австрия, и ще доставя азерски газ до Централна Европа. Министърът на икономиката Делян Добрев обясни, че с днешната церемония "Набуко-запад" има по-голям шанс да бъде изграден:

Това връща обратно в играта "Набуко" като проект, защото в момента той изоставаше в сравнение с ТАП, които преди няколко месеца още подписаха споразумение с "Шах Дениз 2". Днешното подписване ни дава увереност, че проектът "Набуко-запад" наистина е по-добрата алтернатива за достигане на газа от Каспийски регион до Европа и ни дава допълнителна увереност за това, че проектът ще се случи.

Самото споразумение представлява придобиване на 50 процента от дяловете на "Набуко интернешънъл" от страна на "Шах Дениз 2", с което "Шах Дениз 2" също ще участва като акционер с половината от акционерния капитал. В бъдещите разходи ще поеме част от направените до момента разходи по този проект. Решението, разбира се, за това дали газът ще тече по "Набуко-запад", или ще тече по ТАП, ще се вземе юни месец. Дотогава имаме още четири стъпки, които трябва да направим.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова - пратеник на БНР във Виена
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна