Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан: Свидетели сме на скандален опит за подмяна на истината за станалото в НДК

Снимка: БГНЕС

На пресконференция в централата на ДПС, новият лидер на партията Лютви Местан коментира, че изказването на градския прокурор Николай Кокинов, че нападателят не е имал намерение да убие Ахмед Доган, е опит за подмяна на истината. От ДПС обявиха, че ще настояват за международно разследване.

Днес сме свидетели на скандален опит за подмяна на истината за това, което се случи вчера по време на Осмата национална конференция на ДПС. Вчера пред очите на цяла България и пред очите на международните наблюдатели се извърши опит за показно ритуално политическо убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган, опозиционен лидер от европейски мащаб. Само след десетина часа тази теза беше скандално подменена. Трийсет минути след атентата градският прокурор Кокинов пред Доган, който тогава все още беше преглеждан от медицински екип, и пред още близо 15-тина души заяви категорично и еднозначно "Ще повдигнем обвинение за опит за убийство", информира Местан.

Няма да се стигне до разкриване на политическия поръчител, просто защото такъв няма да се търси. Подменена е квалификацията. Властта вече работи в хипотеза "индивидуални действия на един човек, търси слава". Ще изтрием петното от България не с подмяна на фактите, а чрез разкриване на истината.

ДПС настоява властите да съхранят живота и здравето на нападателя, за да
се стигне до политическия поръчител.

След опита за покушение срещу лидера Доган, в интервю за предаването "Неделя 150", новоизбраният лидер на "Движението за права и свободи" Лютви Местан заяви:

Аз ще бъда най – щастливият политик, ако гражданското ни общество е толкова зряло, че да възприеме това покушение срещу лидера на ДПС не просто като покушение срещу един политически лидер, а се възприеме като покушение срещу българската демокрация, каза Местан.

Новоизбраният лидер на ДПС сподели, че е изумен от появилите се интерпретации, че случилото се на Осмата конференция на ДПС, е инсценировка на самата партия. Местан каза, че дори е тръгнала подписка в защита на нападателя на Ахмед Доган.

Първата ни задача е, да възстановим доверието на нашите симпатизанти в ресурсите на демокрацията. Тя е доста уязвима и трябва непрекъснато да се обгрижва. Завявам категорично, че криминалното минало на извършителя не дава основание деянието да се квалифицира като криминално. Срещу г-н Доган бе извършено безпрецедентно политическо покушение. Това бе ритуално показно политическо покушение. За нас това бе опит за убийство, заяви Лютви Местан.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна