Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От първи януари работи електронен регистър за медицинските изделия

Снимка: Архив

До края на годината пазарът на медицински изделия у нас би трябвало съществено да се промени. Основен двигател на тази промяна се очаква да бъде стартиралият от 1-ви януари електронен регистър. Той представлява база данни, в която всички медицински изделия, заплащани с обществени средства, ще трябва да бъдат подробно описани и с обявени пределни цени.

Дали обаче това ще промени ситуацията за пациентите, на които в момента се налага сами да плащат скъпоструващите изделия? И дали ще тушира съществуващите от години съмнения, че фирми и лекари злоупотребяват? Тези въпроси постави в репортажа си Надежда Цекулова.

До 30-и юни фирмите, които търгуват с медицински изделия у нас, трябва да попълнят в електронния регистър информация за тези от изделията, които ще се плащат с публични пари. Това съобщи за "Преди всички" Тодор Даракчиев, експерт в дирекция "Медицински изделия" в Изпълнителната агенция по лекарствата. Очаква се регистърът да създаде яснота за това кои точно са търговците, на какви цени предлагат медицинските изделия на болниците и пациентите. Изделията, които няма да се плащат от бюджета, могат да не бъдат вписани в регистъра, но смятам, че фирмите ще предпочитат да работят публично с пациентите, коментира Даракчиев.

Целия репортаж по темата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна