Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вивиан Рединг: Трябва да създадем Съединени европейски щати

Снимка: БГНЕС
Не се добавят никакви допълнителни критерии. Критериите бяха определени. Комисията направи своя анализ и даде зелена светлина на база технически изисквания, но политическата чувствителност - това дали имаш доверие на дадена страна и как гледаш на нея – това няма нищо общо с критериите, а с усещането. Не можеш просто да отделиш усещането, което има едно правителство за друго и това да искаш да укрепиш критериите няма нищо общо с допълнителни критерии. Това каза заместник-председателят на ЕК и комисар по правосъдието и основните права Вивиан Рединг в интервю за предаването "12+3" във връзка с кандидатстването на България и Румъния за членство в Шенген и спирането им от Холандия.

Рединг коментира и ситуацията с ромите в ЕС: Много хора от по-бедните страни се опитват да идат в по-богатите. Това е част от правото на свободно движение. Ситуацията с ромите обаче е различна, защото където и да са - те живеят в голяма бедност. Ако конкретно на тях се откаже едно общо право на свободно движение – това вече е проблем. През 2010-а година гоненето на роми от Франция беше възможно заради недоброто законодателство за защита на индивидуалните права. Тогава ЕК свърши своята работа. Законодателството там беше променено и сега вече на всеки индивид се гледа като на гражданин. Това, че ромите не могат да бъдат масово гонени обаче, не е достатъчно. Трябва да направим нещо за интегрирането им там, където живеят. Това е проблем на 12 млн. жители и за решаването му трябва воля и на страните, от които произхождат, и на тези, в които отиват. Всички страни-членки, както и вашата, вече ни представиха националните си стратегии и инвестициите, които трябва да се направят в тази посока. Част от проблемите, включително и в България, е липсата на координация на мерките. 

Комисарят по правосъдие заяви, че никога не си е мислила за разпадане на ЕС. Въпреки това тя призна, че са допуснати някои грешки:

Никога никъде другаде отделни държави, свободно, без принуда на война, не са решавали да поделят правомощията си, за да станат по-силни заедно. Днес вече знаем, че това беше единственият начин Европа да оцелее. Вярно е, че допуснахме грешки в областта на икономиката и финансите, но като направиш грешка в политиката, както и в живота, трябва да я поправиш и ние успяхме.

Според Рединг трябва да се създадат Съединени европейски щати:

Тези, които искат, трябва да са част от семейството с равни права и отговорности. Това ще трябва да обясним и на хората в рамките на предстоящата година на гражданите. Накъде вървим и какво ни предстои. Ще трябва да им кажем например, че на следващите избори, освен за национални, ще гласуват и за европейски партии с ясни платформи и че скоро ще има европейско правителство, което ще се отчита директно на ЕП, ще трябва да укрепим и договорите и предполагам, че часът на истината ще дойде през 2018-а година или 2020-а година. Тогава ще попитаме гражданите дали искат да са част от Съединените европейски щати.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна