Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската телевизия ARD излъчи филм за търговията с деца от Източна Европа

Снимка: Ирина Стоилова

За зрелостта на едно общество се съди по поставянето и обсъждането на глас на всички проблеми, колкото и нелицеприятни да са те, или когато темите, които се обсъждат, разрушават табута. През седмицата германската телевизия ARD показа в най-гледаното си време филма "Операция захар" – за търговията с деца от Източна Европа и за грешните нещастници, които ги използват – както безскрупулните посредници, така и цинични политици, магистрати, бизнесмени, които стават техни клиенти в сексуалните услуги с децата. Филмът алармира тревожно, че в едно високоразвито технологично и дори демократично общество гнойните циреи като проституция и търговия с хора са придобили застрашителни размери с неподозиращи последствия, защото всеки ден около три хиляди деца се купуват и продават от търговците на плът; защото всяка година 200 хиляди души стават жертва на трансфера за проституция и детска педофилия в Европа. По-голямата част от малолетните и непълнолетни, които се използват за проституция в Германия, идват от държави като България и Румъния, заяви междувременно шефът на федералната полиция, огласявайки фактите, че има скок в търговията с хора на територията на Федералната Република. Този мръсен бизнес носи годишно около 32 милиарда долара приходи.

"Операция захар" показва как обезумели от немотия, полуграмотни родители в едно румънски село, продават срещу скромните 100 евро 10-годишната Фее на посредници. Според официалната версия – те би трябвало да й помогнат да намери по-добър живот в Германия и вероятно да я устроят в балетно училище. Вместо това нищо неподозиращото дете се оказва в хотелска стая – стока на безкрупулна банда престъпници, които малтретират деца и ги предлагат на високопоставени и богати чичковци, които срещу солидни суми удовлетворяват скотските си страсти. Това се случва в тъмната част на денонощието, защото през деня те са примерни, предимно високопоставени и още толко добре платени политици, бизнесмени, уважавани магистрати, дори добри родители и дядовци. През нощта обаче при тях отключва скотското, плътското, първичното най-вече – циничното. Няма никакво значение, че бедните източноевропейски деца са на годините на техните внуци или деца.

Филмът остана с отворен, макар и ясен завършек. Това обаче не е краят на историята за една от най-страшните и гнусни язви на обществото – търговията с хора и принуждаването на деца да проституират и извършват сексуални услуги на богари възрастни клиенти.

Според официалната статистика – около 10 хиляди са официалните случаи на сексуално насилие върху деца в семействата годишно. Те са извън темата защо бедните източноевропейски деца вместо да имат безгрижно детство, стават стока и цена в днешно време в голямото семейство на обединена Европа.

Коментара на Елена Трифонова, както и обобщение на Красимира Хендри за педофилския скандал във Великобритания, свързан с журналиста от BBC Джими Савил, може да чуете в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна