Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще осигури работа и обучение за млади безработни

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германия ще предоставя възможност за насърчаване на младежката мобилност и за професионално обучение и работа в Германия на безработни млади хора. Това стана ясно на Международна конференция в Берлин за справяне с младежката безработица в Централна и Източна Европа. България е представена от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

В конференцията, открита от министъра на труда на Германия, участват шефове на службите по заетост от 10 държави от Европейския съюз, в които има висока младежка безработица. Те бяха запознати със специалната програма на германското министерство за професионално обучение и работа на безработни млади хора, завършили гимназии и професионални техникуми в собствените си страни, но желаещи да усвоят и усъвършенстват професионалните си умения в Германия.

Германската програма се състои от две фази. Първата включва подбор и обучение на немски език на младите в собствената им страна и втората фаза предвижда професионално обучение и работа в Германия. Германското министерство на труда е отделило 80 милиона евро за подпомагане на професионалното обучение на безработни млади хора от Централна и Източна Европа, като германската камара за търговия и индустрия и обединението на германските работодатели се ангажират да осигурят работни места за обучение, квалификация и усвояване на професии и работа в Германия на младите главно в областта на туризма, хотелиерството и сладкарството.

По публикацията работи: Татяна Минчева - Германия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна