Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Велико Търново: Количеството вода в язовир "Йовковци" е задоволително

Язовир "Йовковци"
Снимка: wikipedia

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков увери, че е задоволително количеството на водата в язовир "Йовковци", от който се захранва по-голямата част от населените места в региона. Здравков прехвърли отговорността на общините, че не са кандидатствали с проекти за подмяна на водопроводната мрежа.

Нивото на язовир "Йовковци" е спаднало, но няма основания за притеснение, посочва във Фейсбук страницата си областният управител на Велико Търново. Според данните на Екологичното министерство към 15-и август, водоемът е пълен на 71%, което е над 58 милиона кубически метра вода. Година по-рано полезният дебит на язовира е бил 90% или над 75 млн. куб. метра вода.

Ивайло Здравков още веднъж припомня, че основният проблем с водоснабдяването в областта е от остарялата ВиК мрежа. Друг негативен фактор засушаването, което е довело до критично намаляване на нивата на локалните водоизточници.

Отговорността е основно на общините, пише в социалните мрежи великотърновският областен управител:

"Водопреносната мрежа е отговорност на общините, тя е тяхна собственост. Те имат право да кандидатстват и по проекти, не само национални, но и европейски. Когато го правят и подменят водопреносната мрежа по този начин, това няма да се отрази на цената на водата, а ако го правят ВиК операторите, ще има оскъпяване. За населението е изключително важно каква цена на водата ще плаща", категоричен е Ивайло Здравков.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени