Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: ЕС ще тълкува смяната в ДКЕВР като липса на независимост на регулатора

Снимка: Таня Харизанова

Това, което означава приетият либерализационен пакет, е, че тепърва ДКЕВР ще става много по-важен играч на пазара и тепърва българското правителство ще трябва да се откаже от влияние върху ДКЕВР. Това ще е едно от нещата, които ЕК ще следи. Следващият председател със сигурност ще получи много по-големи правомощия.

Това каза за „Хоризонт” и предаването „Преди всички” Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по повод оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. 

Мисля, че едва ли ЕК и Съвета на ЕС бърка, като казва, че има политическо влияние върху решенията на ДКЕВР. Факт е, че и самата Комисия има липса на сериозен капацитет за работа по отношение на регулирането на цените и, съответно, натрупа сериозни минуси в своята работа, като започнем от драмите покрай всяко променяне на цените, като се мине през сагата за определянето на зелената добавка, неяснотите там, и се стигне до последните сметки за парното, уточни Стефанов. 

Мисля че и тази смяна в ДКЕВР ще бъде тълкувана в Брюксел като липса на независимост на регулатора, допълни той.

Според Стефанов либерализационния пакет ще доведе до повишаване на цените на енергията, защото тя ще се определя от европейските пазари.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна