Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Акад. Воденичаров не може да извърши чудеса в тази рамка на държавна политика

Снимка: БГНЕС

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров е новият министър на образованието. По-рано днес стана объркване и първоначално бе съобщено, че заместник-министър Милена Дамянова ще седне в министерското кресло. Премиерът Бойко Борисов заяви в МС, че това е една добра кандидатура. Спори с мен, иначе беше добър министър, това пък Борисов каза за бившия министър Сергей Игнатов.

Огнян Стоичков, председател на Парламентарата комисия по образование пожела успех на академик Воденичаров.

Той е утвърден управленец, освен добър учен. Това назначение трябва да се тълкува като засилени и добри връзки между правителството и БАН. Но на акад. Воденичаров ще му е трудно да проведе самостоятелни, нови и различни политики в образованието. Прекалено малко е времето, за да навлезе в 3-4 важни области. Но стига с една да се захване, има технологично време да я доведе до край.

В предаването "12+3" Стоичков коментира и част от констатациите на Инспектората при МС, който провери Фонд " Научни изследвания":

Нарушенията, които и ние констатирахме, имат аналог и в самата администарция на Фонда. Потвърждава се, че Рангел Гюров не е хабилитирано лице. Потвърждава се, че фирми, които нямат нищо общо с научно-изследователска дейност са спечелили конкурси, парите са преведени, въпреки скандала, който се разрази, каза Стоичков и даде още примери.

Лютви Местан, лидер на ДПС и член на комисията по образованието заяви, че разграничава оценката си за акад. Воденичаров - безспорен авторитет в науката, от оценката си за един кабинет, в който той влиза. Така, че няма да бъдем в състояние да подкрепим тази персонална промяна в кабинета, въпреки респекта, който изпитваме към учения акад. Воденичаров. Защото, дори и магьосник да е, той не би могъл да извърши чудеса в тази рамка на държавната политика. Номинацията на акад. Воденичаров наистина е изненадващ ход, каза Местан, даде пример с екологичните протести и припознаването им от страна на премиера.

В звуковия файл чуйте репортажа от Министерския съвет и разговора с Огнян Стоичков и Лютви Местан.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна