Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: До края на март земеделските производители ще си получат парите

М.Найденов: Бъллгарските производители на розово масло могат да бъдат спокойни
Снимка: БГНЕС


ЕК не възнамерява да променя законодателството, с което да ограничи производството на розово и лавандулово масло и тяхното влагане в козметични продукти, съобщи в „Преди всички“ министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Смятаме, че докладът е тенденциозен. Ще се опитаме да оборим аргументите в него на експертно ниво. Събираме всички мнения, които могат да оборят този доклад и да ги представим в научния съвет на ЕК.
Освен чисто икономическа тема розовото масло е въпрос на престиж и национално лого. Призовавам някои политици като г-жа Кунева да не използват проблема за политически цели. Розата няма партийна принадлежност. Нека розопроизводителите бъдат спокойни.
Цената на розовото масло мина 6000 евро за килограм. Възможно е това да е причината – опит да се смъкне цената.

Сумата за земеделските производители е почти милиард. Тя няма да бъде изплатена до края на януари. Евентуално част ще бъде платена през февруари, останалото – през март.

Очертава се 2014-а година да бъде обявена за преходна – за настройване към новите правила. През следващата година земеделските производители ще получат още 150 милиона лева. Разбира се, първо трябва да се гласува финансовата рамка.

Найденов подкрепи искането на природозащитниците малкото останали девствени кътчета по морето да бъдат запазени.

Снощи получих окончателния доклад на областните управители. До средата на 2008-а година са направени 143 разпоредителни сделки със земи. Голяма част са по морето. Ще предоставя цялата информация на парламентарната комисия, която работи по този случай. Нека да стане ясно как някой е взел по 2 лв. земя на морето.

Цялото интервю с министъра на земеделието Мирослав Найденов можете да чуете  в звуковия файл.

В същото време депутатите отхвърлиха предложението на Мартин Димитров за изслушване на министър Мирослав Найденов за заменките. Димитров мотивира искането си с необходимостта от нови законодателни мерки, които да пресекат нарушенията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна