Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Е. Ботев: Няма големи нарушения във Фонд "Научни изследвания"

Снимка: БГНЕС

Мисля, че се преекспонираха проблемите. Не намирам очевидни нарушения на нормите, каза в „Преди всички“ проф. Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН, член на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни иследвания“ .

Беше ни разяснено, че Рангел Гюров подава оставка след министъра на образованието. Самият той изрази неудовлетворение, че не е успял да се справи и да разясни действията по тази конкурсна сесия. Опитахме се да разберем подробности от резултатите от проверката. Оказа се, че са засекретени. Управителят Христо Петров и Рангел Гюров заявиха, че изводите са неправомерни и некоректни. Затова каним представители на премиера и самия премиер да ни запознаят с изводите.

Това е конкурсна сесия, в която участваха 1500 проекта. А парите са само 14 милиона. Винаги ще се намерят причини за възражения. За 2009-а наистина имаше нарушения. Съществува процедура за хората, които имат възражения.
Изпълнителният съвет не е запознат с конкретните изводи и препоръки на комисията, която приключи работа миналия петък. Тази сесия не е завършена и продължават да се приемат възражения. Не съм попадал на фрапантни нарушения. Има грешки, за които лично съм сезирал.

Един от обективните е въпросът за рецензентите. Имах предложение за контрол върху временните комисии, които приемат рецензиите. Но не мога да говоря за корупционна схема. През 2009-а комисията на Хорозов с документи е доказала наличието на такива. Бяхме убедени, че проф. Кортенска си е позволявала търговия с влияние. Това е работата на Изпълнителния съвет – да разгледа възраженията и да оцени недопуснатите или некласирани проекти и да назначи рецензенти.

Резензентите са около 500. Има огромно количество проекти, рецензиите искат време. Започваме активно от следващата седмица. Лично съм се запознал с 4-5 проекта, има разминаване в оценките. Има и случаи на тенденциозност, каза още проф. Ботев.

Още за позицията на проф. Ботев можете да научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна