Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски вестник обвинява български еврочиновник в тормоз на подчинени

Снимка: Архив

Водещ френски вестник обвини българския представител в Сметната палата на Европейския съюз Надежда Сандолова в тормоз към подчинените й.

Методите на ръководство на Сандолова напомнят методите на разпит на политическите комисари на Сталин, каза в интервю за "Хоризонт" журналистът от вестник "Либерасион" Жан Катрьомер, разследвал случая.

Във вчерашното си издание вестникът публикува статия на Катрьомер под заглавие "Мълчание и тормоз в Сметната палата на ЕС", в която авторът разкрива психическия терор, на който Сандолова е подлагала трима от подчинените си в продължение на години.
Срещнах се и с тримата жалбоподатели. Изключително е впечатляващо да се видят трима души, буквално унищожени от госпожа Сандолова. Нейните методи на ръководство напомнят методите на разпит на политическите комисари на Сталин. Това е човек, който действа изключително брутално, способен да създаде климат на постоянна несигурност в своя антураж. Докладите на двама разследващи съдии от европейския съд са абсолютно убийствени и ужасяващи. Никога не съм виждал такъв списък с методи на психически тормоз, прилагани всеки ден, а това е продължило четири години
На въпрос, какво решение на съда може да се очаква в случая, журналистът отговаря:
Ако госпожа Сандолова застане пред съда на Люксембург, единственото, което рискува е да бъде осъдена да плати обезщетение, най-много до условна присъда, освен ако след като процеса стане публичен, Сметната палата не реши да заведе дело в европейски съд, където тя може да загуби и правото си на пенсия.
Според Катрьомер, ако Сандолова ще ръководи партия, избирателите ще трябва да бъдат държани в течение на нейното поведение, което може би е било характерно за 80-те години в България, но е недопустимо в Европа през 21 век.
БНР търси и коментара на госпожа Надежда Сандолова, която има право на отговор по случая, уточни водещата на "Преди всички" Т.Величкова.

Цялото интервю с Ж.Катрьомер чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: А.Пискова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени