Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

О. Винаров: "Топлофикация"- София е на печалба 21 млн. заради надутите от ДКЕВР цени

Снимка: БГНЕС

Енергийни експерти коментираха в "Преди всички" принципите на разпределяне и заплащане на енергията по повод актуални събития от последните дни - проверките на сметките за парно в София и смяната на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Навсякъде по света получателят на енергията е етажната собственост, подчерта в интервюто на Таня Милушева Валентин Терзийски, заместник–председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

За да има устойчиво развитие на икономиката, тя трябва да се гледа в нейната цялост. Всеки потребител в България ще следва правилата на зелената енергия. В цените на стоки и услуги ще влиза такса за вредни емисии и парникови газове. Въпрос на ефективно управление е този ресурс да бъде насочен в полза на цялата икономика и потребителите, които са си платили за това. Трябва да се гарантира по-ефективно потребление. Прокламираме в стратегията спазването на пазарния принцип. Преценката е на този, който заплаща – на крайния потребител.

От 1-ви януари влизат нови, по-ниски цени. Проверката се прави лесно и бързо. Трима души минават през стоте абонатни станции, обясни Огнян Винаров, експерт в ДКЕВР.

Тази проверка трябва да се направи веднага. Софийската "Топлофикация" изостава по отношение на инвестициите. 553 милиона и 720 хиляди са приходите на Софийската "Топлофикация". Тя е на печалба 21 млн. въз основа на цените, които ДКЕВР надува, уточни О. Винаров.

Атанас Георгиев, преподавател в СУ "Климент Охридски", каза по повод изискванията на ЕК към България:

Можем да покажем изпълнение на третия либерализационен пакет и да избегнем глобите. За това се иска консенсус. Трябва да гледаме и още по-напред – към изискванията от следващия момент. Българинът ще спечели доста неща – либерализацията не означава непременно по-високи или по-ниски цени. Инфлационен процес ще имаме винаги. Когато се повишават цени в световен мащаб, не можем да очакваме да бъдем остров. Либерализацията ще донесе пазарно определяне на цените на електроенергията и природния газ.

Още по актуалната тема чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна