Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ейлин Миоко Смит: Япония може да оцелее без ядрени централи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само 10% от японците все още подкрепят ядрената енергетика. Почти 80% все по-настоятелно искат излизането от тази индустрия – или веднага, или в по-далечно бъдеще. Според по-скорошни проучвания 60% от японците искат премахването на атомните централи, но осъзнават, че това не може да се случи веднага. Това коментира в предаването "Събота 150" Ейлин Миоко Смит – изпълнителен директор на природозащитната организация "Зелено действие", базирана в Киото.

Премиерът Шиндзо Абе подкрепи продължаването на ядрената енергетика, но той подчерта, че строежът на нови реактори ще бъде труден в този момент, имайки предвид чувствата на хората от "Фукушима". Много сме разтревожени поради няколко причини. Сега съществуващите 50 атомни централи в Япония вече са пълни с ядрени отпадъци и дори тяхното управление е трудно, защото няма достатъчно хранилища. Да не забравяме, че Япония е силно сеизмична страна. От тази гледна точка ядрената енергия се оказва нестабилна и при всяко временно затваряне на вече съществуващи централи ние плащаме големи разходи. Затова според нас дори от икономическа гледна точка това не е добър избор. Независимо дали сте "за" или "против" ядрената енергетика, нестабилността на този тип производство на електроенергия е факт. След аварията във "Фукушима" се наложи аварийното спиране на 50 реактора, като само 2 бяха оставени да работят миналото лято. Това доведе до огромни разходи за заместващи мощности. В крайна сметка се справихме и дори не се наложи използването на тези два реактора. Следователно – Япония може да оцелее без ядрени централи. Процедурата сигурно ще се повтори и това лято. Изводът е, че излиза прекалено скъпо да си построил централа и да не можеш да я ползваш.

Поради новите стандарти за безопасност много от централите ще бъдат затворени още за дълго време. Дори и да има проядрено правителство, политиката на регионално ниво е различна, подчерта Ейлин Миоко Смит. Тя добави още, че от 70-те години насам най-скъпата енергия в Япония е ядрената: Японският данъкоплатец трябва да плаща АЕЦ-овете също и като потребител. Това тежеше на икономиката, но доскоро въпросът не беше масово обсъждан. Все още има големи финансови субсидии за ядрената индустрия, които пречат на инвестициите във възобновяеми енергийни източници. В момента дори агенции като "Мудис" и "Стандарт енд Пуърс" намаляват рейтингите на компании, които инвестират в нови ядрени мощности. Същевременно цената на алтернативните енергоизточници намалява, а ефективността им се повишава с много по-голяма скорост, отколкото развитието и подобряването на ядрените технологии.

Длъжни сме да изоставим ядрената енергия или поне да прекратим строежа на нови реактори, ако искаме да запазим икономиката, категорична е тя и добави: В дългосрочен план проблемът с доставките на ток няма да стои заради развитието на възобновяемите източници. Освен това се нуждаем от здравословна бизнес среда в регионите. Не можем повече да си позволим огромни инвестиции в ядрената енергетика, които ще са бреме за икономиката десетилетия напред.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна