Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ъшък: При атомната енергетика особено важна е степента на сигурност и надеждност

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турция единствена от съседите си няма атомна централа. Проектът за първата атомна централа "Мерсин Аккую" е с близо 35-годишна давност – строежът постоянно се отлагаше, тъй като имаше много силни реакции от страна на специалисти и на обществеността. Правителството на Ердоган обаче миналата година даде старт на проекта, който ще се реализира от руски фирми и е на стойност 25 млрд. долара.

В интервю за предаването "Събота 150" проф. Алим Ъшък, член на парламентарната комисия по енергетика и природни ресурси към Великото национално събрание на Турция, коментира:

Все по-нарастващите енергийни нужди на страната и увеличаващата се зависимост от външни енергийни източници стоят в основата на това насочване на турското правителство към строежа на ядрени централи. Но има разминаване, противоречия между управляващите от една страна, и опозицията в парламента и обществеността - от друга. Проблемът е, че проектите или плановете се подготвят, без да се поставят предварително на широко обсъждане или се акцентира само на строителството на ядрените централи като не се насочва вниманието към други алтернативни източници на енергия, каквито има в Турция."Мерсин Аккую" се възложи на руски фирми, без да бъдат направени необходимите международни сондажи. Проектите за атомната централа край Синоп или край Игнеада се знаят само от определен кръг хора. Затова има сериозно безпокойство. Ние в парламентарната комисия следим отблизо тези процеси. Внесохме в парламента законопроект за развитието на ядрената енергетика, тъй като в Турция няма такъв закон и смятаме, че трябва да има стратегия. Проблемът е не да не се строят атомни централи, а трябва да има прозрачност, обществото да бъде наясно със състоянието, страната, властта и обществото да разполага със знания "за" и "против" ядрените централи, инфраструктура, специалисти. Аз смятам, че ядрената енергетика при условията, които посочих, е необходима, но покрай нея трябва да се използват и природните енергийни източници и те трябва да се разглеждат заедно.

Проф. Ъшък изказа мнение, че главното при строителството на атомните централи е да бъдат прилагани най-усъвършенстваните, последни технологии и създаването на висока степен на сигурност: Сега вече разполагаме с такива технологии, които изискват обаче и големи инвестиции. Турция трябва да притежава знания относно атомните централи, да има изградена инфраструктура, а не просто да казва на китайци или руснаци "елате да ни построите атомна централа", но срещу какво - всъщност трябва да се знае.

Една атомна централа крие рискове както за гражданите на съответната страна, така и за съседите, категоричен е той и добави, че това особено се отнася за централите, които са над 40 години и които трябва да бъдат погребани, за което обаче също трябват средства. Трябва да има прозрачност по тези въпроси във взаимоотношенията със съседните страни, т.е. да се информираме взаимно при какви условия действат, какви технологии се прилагат, да има обмен на информация. За тези въпроси няма законова уредба, но тя може да бъде постигната чрез взаимоотношенията със съседите, коментира още проф. Ъшък.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна