Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Леда Милева

Снимка: Ивайло Михайлов

На 93 години почина Леда Милева - голямата българска писателка, преводач и автор на стихове и пиеси за деца. Изключителната й творчерска и житейска биография я поставят до най-вълнуващите личности в българската история.

Жената, която пише за децата с любов и усмивка, щедра и искрена, изпълнена с мъдрост и благодат - това е Леда Милева за поколенията българи. Носеше вярата в бъдещето на България и искаше най-доброто за страната. Това и споделя в интервю за Българското национално радио, останало в Златния фонд:

Но много, много ми се иска да се развива само в положителна посока. Все по-демократична, все по-културна, все по-толерантна, все по-творческа, по-добре икономически, разбира се, тай като това е условие да бъдат хората добре, да няма безработни, да е добре образованието, за да имаме бъдеще, защото без образование и без деца нямаме и бъдеще. Вярвам в бъдещето на България.

Леда Милева е дъщеря на поета Гео Милев. Пътя си в живота отдава на гените, които носи. Уверено споделя:

Аз щях да бъда друга, не защото бих носила друго име, защото бих носила други гени. Аз мисля, че моята съдба в много голяма степен се дължи на качествата, които съм имала. На трудолюбието си, на творческото начало в себе си, на характера си.

Динамичният й живот я дарява с много работа. След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София. Редактор е на различни списания. Била е генерален директор на Българската национална телевизия. До 1978-а година е постоянен представител на България в ЮНЕСКО. Големият ни писател Антон Дончев споделя за нея:

Не мога да си представя, че Леда повече я няма. Все ще си представям, че седи до писалището си.

Обичаната писателка си отиде на рождения си ден. Остави повече от 30 книги със стихотворения, поеми, пиеси за деца, 7 години от живота си посвети на детските радиопредавания и още 7 - на различни издания за деца. "Зайченцето бяло" - по нейни стихове - става любима песничка на децата от различни поколения.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна