Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велков: Ако някой си позволи без достатъчно доказателства да обвини "Хизбула", отговорността му ще е огромна

Снимка: БГНЕС

Славчо Велков, експерт по сигурността, не се ангажира с прогноза дали България ще посочи "Хизбула" като извършител на атентата в Сарафово.

До този момент няма достатъчно данни и факти, доказателства за поръчителство на акта от страна на "Хизбула". Не е тайна, че България беше подложена на безпрецедентен политически натиск - от страна на Израел, САЩ, Великобритания. Казусът има две страни. Едната е политическата, другата е експертната. Който се поддаде на политически натиск, трябва да понесе и отговорността. В този случай голямото майсторство е да се установи поръчителят, а не извършителят. Аз правя извода, че този акт е подготвен на високо професионално ниво, почти на ниво служба.

От 2006-а година рейтингът на "Хизбула" порасна толкова, че тя не се нуждаеше от извършване на терористични действия. Тя няма практика да извършва действия извън своя терен. Тези, които познават похватите и политиката й, знаят, че не би рискувала да извърши акт на територията на ЕС. Ако някой си позволи без достатъчно доказателства, под политически натиск да обяви нещо подобно, отговорността ще бъде огромна. Предполагам, че самата "Хизбула" провежда не по-малко сериозно успоредно разследване и ако бъде обвинена, тя може да ги извади и да ги покаже.

Велков коментира и досието "Буда".

От сега мога да ви кажа, че това няма да свърши работа. Първо говорим за едни дати - 1997-а година, тук не става въпрос за досие. Това са 7 години след прехода и това вече сме го чували. Учудвам се обаче на реакцията на премиера и защо той отдава толкова значение. Смятам, че тези, които вадят документите, възможностите им са доста малки, за да се справят с този казус.

Чуйте мнението в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна