Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментарите след Консултативния съвет по национална сигурност

Снимка: Добромир Видев

Йордан Бакалов, депутат от ОДС, който присъства на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, е останал с впечатление, че по разследването на атентата в Бургас се е свършила доста работа.

Категорично е установено, че атентаторите нямат логистична подкрепа от български граждани. Има сериозен напредък на разследването в посока разкриване и на поръчителите, и на изпълнителите. Дали правителството ще реши, дали разследващите и съдебните органи ще решат да съобщят от информацията, това е тяхно решение. Установена е посоката, от която идва поръчката. Но силата на демокрацията е силата на доказателствата.

Оценката на Бакалов за доклада на министъра на външните работи Николай Младенов, представен на заседанието на КСНС, е негативна.  

Нямаше подреденост, нямаше го анализа, който трябваше да направи такова министерство. Този доклад беше абсолютно повърхностен и по никакъв начин не обслужва интересите на нашата страна. Докладът на министър Цветанов обаче показа техническия напредък при охрана на границите ни, каза Бакалов и подчерта, че България може да влезе в Шенген.

Проф. Димитър Димитров, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност" в УНСС, заяви, че КСНС не е разследващ орган.

Затова съобщението, че е установена самоличността на някои от извършителите и дали те са от "Хизбула" е новина, която не би трябвало да излиза от КСНС. Може би се търси подчертаване, че всички институции стоят зад това нещо и може би това е търсен ефект. За мен са по-интересни новините дали службите навреме са си свършили работата, 100-процентова ли е гаранцията, че тези извършители са от "Хизбула", така, че да вярваме на институциите. На място трябва да се обсъждат взаимодействията между видовете власти, законите - добри ли са, ресурсите за службите и МВР дали са достатъчни, взаимодейстивето с партньорите. По-важно е КСНС да има поглед за близките години и малко по-рано да вижда нещата.

Стигнахме дотам, от където тръгнахме. КСНС не роди новина- това каза експертът Николай Слатински.

За националната сигуронст се случи нещо неприятно. По-важното е, че в света се създахоха масови нагласи, че България ще вземе решение. Ние се превърнахме в заложници на геополитическа игра. Във външната политика и в политиката за националната сигурност една държава трябва да има политика към рискове, които може да управлява и последиците да понесе. Ние можехме да привлечем израелски и американски експерти, за да може държавите им да поемат отгворността. България генерира рискове за своята национална сигурност.

 Чуйте мненията в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна