Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърците смятат, че Андонис Самарас е най-подходящ за премиер

Гърците протестират срещу политиката на правителството, но считат, че Андонис Самарас е най-подходящ за премиер. Двете партии, Нова демокрация и опозиционната СИРИЗА, са на „един дъх разстояние” в последните проучвания на агенциите.

С изравнено влияние сред гърците са двете основни политически партии. Последното допитване показва, че управляващата Нова демокрация леко увеличава влиянието си, въпреки строгите икономически мерки, които налага правителството. Около 21% доверие се движи и опозиционната крайнолява СИРИЗА.

46% от гърците смятат, че Самарас е по-подходящ за премиер от лидера на опозицията Алексис Ципрас, който е предпочитан от едва 26% от запитаните. Премиерът Самарас увеличи влиянието си, след като се справи с транспортната криза в метрото. В момента правителството е готово да използа същия метод на гражданска мобилизация, за да отвори пристанищата. Седми ден портовете са затворени от стачката на моряците. Конфликтът между правителството и пристанищните синдикати се задълбочава.

Фермерите държат в напрежение, както правителството, така и гражданите със закани да блокират граничния пункт Промахон-Кулата. Повече от седмица текат преговорите с аграрното министерство на фона на изкарани до пътищата трактори.

Информация на Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна