Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димо Гяуров: Това, което видяхме вчера, или е резултат от натиск, или от кризисен пиар

Снимка: БГНЕС

Няма достатъчно сигурни доказателства за участие на "Хизбула" в атентата. Това заяви в предаването "Преди всички" депутатът Димо Гяуров. Той смята, че сме били притиснати, за да заемем тази позиция: На министър-председателя му бяха дадени конкретни указания във Вашингтон.

Това, което видяхме вчера или е резултат от натиск, или от кризисен пиар, защото в момента в ЕП тръгва обсъждане на темата, свързана с върховенството на закона и сигурността в България. От друга страна тези неприятни случки с едно конкретно досие с едно странно наименование, което се вихри по медиите от няколко дни, също биха могли да провокират вдигането на тема, която да засенчи тези неприятни събития, коментира депутатът.

Гяуров определи като смешна тезата на ГЕРБ, че са оповестили информация за атентата заради исканията за това: Има огромна разлика между това да съобщиш информация било на обществото, било на онези, които имат право да бъдат запознати и да постигнат някакъв национален консенсус по дадена теза, а съвсем друго е да обвиниш директно една терористична организация в съпричастност към това, което се случи в България, и по този начин евентуално да си навлечеш нейния гняв. С това, което вчера се случи, ние поставихме в нова ситуация не само България, а целия ЕС.

Гяуров е категоричен, че проблемът не е процесуален, а политически: Опазването на националната сигурност е свързано с вземането на политическо решение и на вземане на адекватни мерки от страна на изпълнителната власт по опазването на националната сигурност.

Той изтъкна, че дори самият атентат е доказателство, че опазването на обществения ред и сигурността на гражданите не е на необходимото равнище. Това си беше сериозен пробив в сигурността, повтори отново тезата си депутатът и добави, че оттук нататък трябва да бъдат взети друг тип мерки.

Не ми се струва нормално подобно съобщаване на съпричастност на една конкретна организация да не върви успоредно със сериозен анализ и с убеждаване на обществото, че са взети абсолютно всички мерки и е гарантирана сигурността. Не се случи и друго – постигане на политически консенсус по темата, коментира още Димо Гяуров. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна