Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от българското разследване притискат ЕС да обяви Хизбула за терористична организация

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Заключенията на българското разследване за атентата в Бургас от юли миналата година, когато загинаха петима израелци и един българин, притискат Европейския съюз да включи Хизбула в списъка с терористични организации. Още от миналата година САЩ и Израел настояват Брюксел да наложи финансови и други ограничения на групировката в Европа.

Новините от разследването доведоха до бърза реакция от израелския премиер Бенямин Нетаняху. Той похвали българското правителство за цялостното и професионално разследване, което, според него, ясно е показало, че Хизбула е отговорна за атентата. Нетаняху отново призова Европейския съюз да обяви Хизбула за терористична организация.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт призна, че разследването е разкрило силни връзки между атаката и Хизбула.

В Брюксел върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън подчерта, че има нужда да се обмислят резултатите от разследването. Европейският съюз и държавите-членки ще "обсъдят подходящ отговор", пише в съобщение на кабинета й, без обаче да се споменава името на Хизбула.

САЩ призовават другите държави по света и особено американските партньори в Европа да предприемат незабавни мерки срещу Хизбула, се посочва в изявлението на новия държавен секретар Джон Кери.

В редакционен коментар "Уошингтон пост" посочва, че Европейският съюз е длъжен да отговори на атаката на Хизбула в България. В същото време "Но Йорк таймс" признава, че групировката има двойнствена натура. Западните разузнавателни агенции я наричат терористична организация и политическа партия със значителни социални проекти.

Докато страни като Великобритания и Холандия биха подкрепили определянето на Хизбула като терористична организация, то Франция е против, припомня БиБиСи. Париж разглежда Хизбула както като политическа и социална, така и като военна организация. Определянето й като нелегална терористична организация може да дестабилизира Ливан и управляващата коалиция там, от която е част и Хизбула, коментира британската медия.

Ако Европейският съюз включи Хизбула в терористичния списък, това ще има огромно въздействие върху политическите и финансовите дейности на движението, отбелязва телевизия Ал Арабия. Докато независими доклади показват, че Хизбула получава по-голямата част от финансирането си чрез Иран и от наркотрафик в Ливан и Латинска Америка, включването й в европейския черен списък ще блокира транзакциите й в Европа и ще ограничи възможностите й за използване на банки, допълва медията.

Повече по темата можете да чуете в аудиофайла.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна