Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словесна схватка се разрази между депутати от "Атака" и евродепутати

Снимка: БГНЕС

Казаното по адрес на България и българите от британския евродепутат Найджъл Фарадж, председател на Британската партия за независимост (UKIP), е грешно разбрано. Това коментира зам.-председателят на партията евродепутатът Пол Нютън, който даде специална пресконференция в столицата по покана на българския евродепутат Слави Бинев. По време на изказването на британеца депутати от партия "Атака", водени от лидера й Волен Сидеров, влязоха в словесна схватка с евродепутатите.

Евродепутатът Слави Бинев е категоричен, че казаното от Найджъл Фарадж няма за цел да унижи българите, нито е срещу тях, а е следствие от натрупани проблеми, породени от членството на Великобритания в Евросъюза и изказват една предпазна мярка на британското общество от евентуална бъдеща вълна от имигранти от Източна Европа. Слави Бинев посочи за виновник и българското правителство, което не дава шанс на младите да се развиват в собствената си страна.

Аз многократно предупреждавах, че се очакват рестрикции към България поради тази антибългарска политика, поради тази антиевропейска политика.

Изказването на Слави Бинев бе прекъснато от депутати от "Атака", които с плакати, на които се четеше "Искаме извинение веднага", "В ЕС няма втора ръка хора", "Британци, спрете да грабите България", призоваха Пол Нютън да се извини на България. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова:

Този човек веднага да се извини на България и да напусне веднага страната.

Евродепутатът Пол Нютън заяви, че не може да се извини за думи, които не е казал, и обясни какво е искал да каже неговият колега Найджъл Фарадж.

Помолиха ме да се извиня за нещо, което абсолютно не съм казал. Последното нещо, което искаме, е от България да има изтичане на мозъци.

Според Пол Нютън горещата тема в момента за Великобритания е нейното членство в Евросъюза. По думите му масовата имиграция към Великобритания е съсипваща за страната, която е в невиждана депресия и криза.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна