Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Бечев: ЕС ще има твърд отговор към "Хизбула", но ще разграничи правителството в Ливан

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Големият интерес е да се поддържа балансът в Ливан, да има политика, която е отворена към всички фракции, да не се заема някаква позиция, защото с дестабилизацията на Ливан просто се отваря и ефектът на доминото. Да не забравяме, че от другата страна е също Ирак, където на власт дойдоха шиитите.

Това коментира в предаването "12+3" Димитър Бечев - ръководител на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Според него затова българската политика е по-умерена и търси баланса. Той смята още, че ЕС ще има твърд отговор към "Хизбула", но ще се направи разграничение между правителството в Ливан и "Хизбула". Ще се остави по някакъв начин и заден изход, добави Бечев.

Има един много важен факт - правителството в Ливан и премиерът е поддържан от "Хизбула" и в момента той по-скоро е партньор на ЕС и на Запада като цяло в ситуацията със Сирия. Това, което се опитваме да избегнем в Европа, е разпространяване на конфликта в Ливан, а Ливан и Сирия са скачени съдове. Честно казано, правителството по-скоро действа отговорно и понася рисковете там, има много голяма бежанска вълна, а дори може да се твърди, че "Хизбула", която се подкрепя от Иран, по-скоро не се е ангажирала твърде пряко с бойните действия. Но "Хизбула" търси някакви свои интереси, не е изцяло застанала на страната на Асад в този конфликт. Големият интерес е по някакъв начин Ливан да е изолиран, да бъде запазен в тази много сложна ситуация. В този смисъл това беше българската позиция – от една страна, трябва да назовем виновните, но от друга страна, да го направим по такъв начин, че да не се стигне до рязък завой в отношенията с терористите в Бейрут, коментира още Димитър Бечев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна