Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов: Липсва ясна европейска позиция за конфликта в Близкия изток

Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България

Казусът "Хизбула" и Ливан за пореден път показва липсата на ясна европейска позиция за конфликта в Близкия изток. Европейците, колкото и да им е тъжно, продължават да вървят по браздата, поставена от САЩ. Това каза в предаването "12+3" Иво Иванов от Българското геополитическо дружество.

Относно изказването на израелския премиер Нетаняху веднага след атентата в Бургас, когато той посочи като виновник "Хизбула", Иванов коментира:

Надявам се не очаквате, че Нетаняху ще стане и ще цитира точно кои шпиони на Израел има покрай "Хизбула" и са знаели за подготвения атентат. Всеки ден в Ливан се разкриват поредните порции израелски шпиони, които работят здраво в тази държава. Мен като журналист ме подразни невероятната некомпетентност на българските медии спрямо "Хизбула". У нас "Хизбула" се представя като някаква едва ли не политическа партия. Гледам, че вече е публикувала и портрет на Станишев с неговото изказване на своя сайт. Представяме я едва ли не като някаква социална организация, която строи болници, води социална политика, което един вид може би означава – защо да не приемем "Хизбула" в Социалистическия интернационал. Социалната политика е финансирана от Иран и откакто "Хизбула" съществува, има две тактики – едната е терор, другата е купуване.

Иванов е категоричен, че не е вярно, че с огласяването на позицията на България, сме поставили националната ни сигурност под заплаха:

Националната ни сигурност беше поставена под заплаха миналата година, когато бе извършен атентатът. Деянието и кръвта вече са консумирани. А ние да се правим, че не знаем кой го е направил и да стъпваме на пръсти, защото има сини каски от редица държави на ЕС, които са по границата между Южен Иран и Израел и тези сини каски са заложници на "Хизбула", това също не е наша работа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени