Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК с нова стратегия за киберсигурност

Снимка: Архив

През седмицата ЕК предложи нова стратегия за киберсигурност. Това е поредната стъпка след редица други мерки, предприети в тази посока в последните години. Причината е, че в Брюксел определят риска от киберзаплахи като постоянно растящ и очакват тази тенденция да продължи. Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом приема това като много сериозно предизвикателство, на което Европа трябва да се противопостави своевременно и категорично.

Говорителят на Малстрьом – Микеле Черконе, коментира в интервю за предаването "Събота 150": Ако в началото имаше по скоро случаи на отделни хакери, които се опитват да атакуват уеб сайтове на институции или да нарушават определени услуги, сега наред с технологиите се развиха и целите и вече сме изправени пред истинска организирана престъпност в тази сфера. Тя използва най-съвременните технологии и привлича някои от най-добрите компютърни специалисти, за да извършва широкомащабни, добре планирани и точно прицелени атаки. Основната им цел най-често са парите. /.../ Киберпрестъпленията вече са много и явно ще стават още повече занапред, защото имаме работа с престъпници, които използват слабостите на системите, но и на хората и на определени типове поведения.

Според него борбата с тази престъпност трябва да се води на европейско ниво, защото не е ефективно мерките да са само на национално ниво: Цената на действието ще е висока, но бездействието ще струва още по-скъпо. Усилията, включително и финансовите, не трябва да се правят само от ЕС, а и от частните компании и националните институции.

Киберсигурността обаче не е проблем само на Европа. Последици от нея търпят милиарди потребители в цял свят. Сериозни мерки за противодействие на онлайн престъпленията се набелязват и предприемат и в САЩ.

В Русия годишно се извършват над 10 000 киберпрестъпления. Повечето от тях са свързани със създаването, разпространението и изпозлването на вредни програми, както и с кражбата на технологии и пари. Според международно изследване през миналата година киберпрестъпниците са нанесли в страната щети за около 2 млрд. долара, като техни жертви са станали над 31 млн. души. Юрий Илин от специализираното издание "Компютъра.ру" коментира темата в интервю за предаването "Събота 150".

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна