Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: Много неща от следствието изтичат по безобразен начин

Снимка: БГНЕС

Във връзка с посочването на "Хизбула" като извършител на атентата на летище "Сарафово", специалистът по антитероризъм Славчо Велков каза в предаването "Неделя 150":

Явно имаме някакъв ангажимент. Въпреки, че министър Николай Младенов казваше, че докато не приключи разследването никой няма да сочим с пръст, припомни Велков.

Разследването не е приключило, а ние посочваме. За платформа беше избран форум, който няма право да взема решения. Една голяма част от политиците бяха вкарани в капан. Световните медии си го интерпретираха както искат. Докладът е бил секретен само за участниците в Националния консултативния съвет по национална сигурност. Смея да кажа, че натиск е оказван върху държавата в лицето на премиера при посещението му във Великобритания, това го знаят дори журналистите, също така и в Израел. Натиск е оказван и върху президента при посещението му в Израел. Аз не искам ръководството на моята държава да дава повод за война, заяви Славчо Велков.

Не знам какво са си говорили Борисов с английския премиер и американския президент, предполагам, че никой не знае, каза в предаването "Неделя 150" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Имаше един дълъг период, в който периодично се появяваше информация, че България ще съобщи за "Хизбула". Това беше дълго тупкане на топката – съобщаването на извършителя. Това беше едни много дълъг процес, при който се очакваше да съобщим извършителя, а ние избягвахме това. Най – интересно е защо точно сега се случи. Не знам какво точно се е случило, мисля, че никой не знае. Вероятно е имало оказан натиск. Направи впечатление, че действително много неща от следствието изтичат по безобразен начин, каза Безлов.

Твърде много информация имаше, която западните служби подаваха в посока на "Хизбула", но мислех, че обявяването ще се случи след българските избори, каза Безлов.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна