Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чобанов: Искаме да се разсекрети цялата папка "Буда" в парламентарна комисия

Снимка: Дневник

Нашата позиция като журналисти, които са проверили тази информация и са я публикували, е, че заставаме зад автентичността на документа и искаме да се разсекрети цялата папка в парламентарна комисия, а не да се хвърля на медиите, както направиха за другата папка "Буда".

Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" Атанас Чобанов от сайта "Биволъ", който пръв публикува досието "Буда".

Оказа се, че има две папки "Буда". Искаме да се види какво точно пише. На тези документи, които не са публикувани, има изходящи и входящи номера. В описа на ЦСБОП тези входящи номера се вписват в съответните секретни тетрадки, така че може да се провери точно този документ дали е наличен, дали в него пише същото, което пише в това, което ние сме публикували, дали подписът на господин Георгиев е същият, дали ръкоположеното име на Бойко Борисов, ние мислим, че е негов почерк, е същият. Това става обект на експертизи, но трябва да се разсекретят тези документи.

Според него в България има резистентност към разсекретяването на документи.

Покрай този случай изпълзяха от всички дупки ченгетата от ДС, което е много показателно, че нещо сме напипали много дълбоко.

Чобанов сподели, че журналистите получават анонимни заплахи по Фейсбук, форуми и др. Той заяви, че сайтът разполага с още документи, но те не могат да бъдат разкрити, защото биха могли да засегнат други хора.

Трябва в парламентарна комисия да бъдат разкрити всички документи, не от нас, а от институциите, които могат да преценят кое може да бъде оповестено и кое не, но по такъв начин, че истината да се види в пълнота.  

Цялото интервю с Ат. Чобанов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна