Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОЛАФ проверява как МЗХ е харчило пари по европрограма

ОЛАФ: Не разследваме българския министър на земеделието
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява как Министерството на земеделието е изхарчило европейски средства за създаване на профили на Програмата за селските райони в социалните мрежи. Това потвърди министър Мирослав Найденов. Сигналът е подаден от евродепутата Илияна Йотова. Според Найденов това е рутинна проверка, а не разследване срещу него.

Скандалът за 50-те хиляди лева за популяризиране на селската програма в интернет избухна миналата година, когато стана ясно, че конкурсът на земеделското министерство е спечелен от фирма на бивша негова служителка, като фирмата е създадена едва три месеца преди да спечели паритe. Още тогава е подаден сигнал, а министерството е предоставило документи за процедурата, твърди Найденов: 

Не съм разследван, нито съм бил, нито съм, сега не знам дали някога ще бъда, но към момента не съм разследван, не съм давал обяснения. Имаме доста преписки, които са между министерството и ОЛАФ, те са по повод на различни сигнали. Знаете, че всеки сигнал, който се подаде, следва да бъде проверяван. Госпожа Илияна Йотова подаде сигнал, той не е персонално срещу министъра. Думите "разследват министъра" - разбирам, че това продава вестника, но това не е вярно. Аз няма от какво да се притеснявам. Ние сме предоставили цялата информация.

По същата процедура и в момента земеделското министерство е обявило покана за усвояване на още 50 хиляди лева, с които трябва да се поддържат създадените вече профили в иначе безплатните социални мрежи.

Ресорният вицепремиер Симеон Дянков на този етап няма данни за разследване, но ще потърси информация от службата в Брюксел, където участва в Съвета на финансовите министри:

Тази сутрин научих за тази тема, но аз също ще се допитам тук в Брюксел, дали има такова разследване. Аз към този момент нямам такава информация. Все пак аз съм ресорният вицепремиер и ще е добре да знам дали има разследвания, може би не докато тече разследването на първоначалния етап. За първи път всъщност има в моите ресори такъв въпрос, ако ми отговорят, че върви някакъв процес и на този етап не мога да отговорят, ще разбера.

ОЛАФ не разследва българския министър на земеделието Мирослав Найденов, съобщиха от службата за БНР.

Говорителят на ОЛАФ Павел Борковец уточнява, че през разследването на твърдения за нередности при изразходване на средства по програмата за развитие на селските райони не е съсредоточено върху конкретни физически или юридически лица. Освен това то все още продължава и на този етап не могат да се правят заключения за него, съобщиха още от Европейската служба за борба с измамите. 

По публикацията работи: Веселина Миланова; Д.Чепишева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени