Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България подкрепя членството на Хърватия в Европейския съюз

Снимка: БГНЕС

България подкрепя членството на Хърватия в Европейския съюз, заяви премиерът Бойко Борисов пред гостувалия му хърватски колега Зоран Миланович. По думите на Борисов, има и напредък в преговорите с Македония за добросъседските отношения, който е констатиран в телефонен разговор на Борисов с премиера Никола Груевски снощи.

Напредваме много в преговорите за добросъседство и аз се надявам, че в най-скоро време ще имаме и среща с него, не само по телефона. И към Сърбия, и към Македония България винаги се е отнасяла като много приятелски страни, с ясното съзнание, че колкото по-бързо започнат преговорите, има дата за ЕС, толкова по-добре е за съседите им, каквито са Хърватия и България, каза Борисов.

Запитан дали след присъединяването към ЕС, Хърватия ще подкрепя членството на Македония, Зоран Миланович отбеляза:

Напълно подкрепям всички страни от региона. Ние нямаме обща граница с Македония и нямаме открити спорове.

Новата финансова рамка на ЕС до 2020-а година е в интерес и на двете страни, тъй като те получават по линията на кохезията повече средства от тези, с които са разполагали. Според Борисов България получава повече заради финансовата дисциплина, но отбеляза и различията с Хърватия:

Хърватия направи над хиляда километра магистрали със свои пари и това им е проблем сега, защото трябва да връщат заема. Ние сме по-облагодетелствани с кохезионните фондове, защото плащаме само 20 процента.

Бойко Борисов нарече колегата си Миланович и рекламно лице на България в Хърватия:

Когато е бил малък, с майка си идвал на почивка в България. Купила му дънки "Рила". И е първият хърватин в Загреб с дънки "Рила", отбеляза премиерът.

Информация на Цветелина Стоянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна