Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите се заканиха, че няма да спрат с протестите срещу ЕРП-тата

Снимка: БГНЕС

Българите се заканиха, че няма да спрат с протестите срещу монополите в енергетиката. Според анализатора Кольо Парамов липсата на перспективен план за развитието на българската енергетика доведоха до тези колизии, които наблюдаваме днес.

Когато едно правителство държавнически гледа на перспективата може да постигне добри резултати и обратното. ЕРП-тата, които се настаниха в България, не вложиха достатъчно средства през години за инвестиции. През 2004-2005 година дружествата бяха продадени при най-неизгодните условия.

Парамов посочи, че най-бързите мерки, които трябва да се вземат, са смяната на електромерите и всички варианти по контрола на продажбата на електроенергията да бъдат преоценени от ДКЕВР.

Дошло е време държавните структури рязко да намалят политиканстването, а сериозно да отчетат взаимната изгода - как това действа и какви положителни ефекти носи в чужбина и как това действа в България. При всички положения ДКЕВР трябва да се ангажира с контрола по договорите. Също така, не може да компенсираме разликата между цената на тока от дадена централа, посторена на наша територия и тази от АЕЦ "Козлодуй". Ако държавата е на място, може да се стигне и до отнемането на лицензи, обясни Парамов.

Людмила Спасова от Гражданско движение СИЛА, която беше арестувана от полицията по време на големия протест в Благоевград на 4 февруари, заяви, че в неделя, 17.02 2013, отново ще има демонстрация.

Недоволството е толкова голямо, а държавата не реагира. На нито едно място не се появи отговорна институция, която да обасни на хората на какво се дължи това. Добрев не напразно беше замерян със снежни топки. Той подкрепи варианта на ЕРП, че отчетният период е бил по-дълъг. За 4 или 5 дни не може потреблението да нарастне толкова много. Спасова посочи подаването на по-ниско напрежение към мрежата като причина за по-голям разход на електрическите уреди.

От началото на година та в ЧЕЗ са получени около 2000 жалби от граждани. От дружеството заявиха, че ще разгледат всяка от тях. Министър Делян Добрев присъства на такава проверка.

В звуковия файл чуйте мерките, които предлага министър Добрев, а също така и интервютата с К. Парамов и Л. Спасова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна