Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите във Фонд "Научни изследвания" изведоха отново учените на протест

Снимка: БГНЕС

Проблемите във Фонд "Научни изследвания" за пореден път изведоха учените на протест, който беше пред Министерския съвет. Недоволството им е срещу опитите да се потулят злоупотребите при последното раздаване на средства от Фонда. Учените настояват последната сесия да се анулира, а взелите пари - да ги върнат.

Виктор Атанасов, главен асистент във Физическия факултет на Софийския университет заяви в предаването "12+3", че са били свидетели на капитулацията на държавата пред корупцията.

Тоталната капитулация на държавата пред корупцията е свързана с беззъбите аргументи, че нямало юридически аргументи да се анулира сесията. А как инаше юридически основания вчера министър Воденичаров да анулира частично сесията?!Сесията е обявена от изпълнителен съвет, който е незаконен. Позор за цялата държава, че чакат от един физик да им даде юридически аргументи.

Това е едни грозен театър, който трябва да завърши с моменталната оставка на Воденичаров. Той е нов министър, но няма 100 дни. Видяхте, че за една седмица беше освиркан, след серия от опити да се замаже ситуацията. Подозирам министър Воденичаров в корупция, каза Атанасов и цитира доклад на Агенцията за финасова инспекция, според който неправомерно са изразходвани 110 хиляди лева по предишни конкурсни сесии на Фонда. Значи този човек няма интерес да реши проблемите, защото има да връща много пари.

Проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет се изуми от казаното от Виктор Атанасов:

Ако съм на мястото на академик Воденичаров, това момче ще го дам под съд. Там са 200 човека, искате ли утре аз да изкарам контрапротест. Самият акад. Воденичаров заяви, че на негов риск е анулирал две направления. И веднага са заведени дела. Проблемът е юридически.

На заседанието на МС министър Стефан Воденичаров е обещал всички проекти, които са административно отхвърлени, да имат нови рецензенти и нов конкурс.

От звуковите файлове чуйте репортаж от протеста, разговора с В. Атанасов и проф. Митев, както и репортажа от МС.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна