Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Попов: Случаят "Буда" е преекспониран

Снимка: БГНЕС

Този случай е много преигран и преекспониран и с риск да си навлека гнева на много хора бих казал, че много се преигра с това "Буда". Ако по такъв въпрос се създаде парламентарна анкетна комисия, то оттук нататък всеки втори ден ще се създава комисияВсяка опозиция би поддържала подобно нещо с цел да изкара някаква печалба от цялата работа.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" изпълнителният директор на "Риск монитор" Стефан Попов по повод намерението на БСП да инициира комисия по казуса с досиетата и в частност досието "Буда".

Борисов, който има природен талант да отиграва подобни ситуации с лекота, в този случай трябваше малко по-сериозно да постъпи. Цялата му народна артистичност не се получи много добре и се получи малко като случая "Марковска", каза Попов и даде пример с първата реакция на Борисов по случая - че вероятно е проучван заради взривяване на колата на Цветелина Бориславова. По-късно Борисов каза, че интересът вероятно е породен от близостта му с Тодор Живков и със Сакскобургготски, което според Попов също е неправдоподобно, защото в такъв случай Борисов би бил разработван от разузнавателните служби, а не от ЦСБОП.

Попов смята, че скандалът отшумява и отзвукът му в социалните мрежи надхвърля реалния му размер:

В крайна сметка държавата има по-съществени неща и тежки проблеми да решава, отколкото опитът да бъде вербуван през 1996-а г. човек, който скоро след това ще бъде топченге на държавата.

Според Попов има престъпни механизми в оповестяването на конфиденциална информация у нас:

Ако бяхме в една спокойна среда, ние сме невротизирана, в медиите трябваше да се повдига и преследва въпросът: "Откъде пристигат тези сведения?". Представете си утре, когато има някакво дело сериозно за организирана престъпност, които дела се решават единствено със свидетели, как ще се чувства който и да било свидетел, знаейки, че в тази държава всяка информация се върти в някакви незнайни канали и във всеки момент може да бъде извадено. Това е изключително нередно и говори за наличие на престъпни механизми бих казал, а не отделно лице, в целия оборот на конфиденциалната информация в България. 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени