Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на археолога изложба представя три златни съкровища

Снимка: БГНЕС

В Деня на археолога - 14-и февруари, Националният археологически институт с музей при БАН събира на едно място три златни съкровища, открити през лятото на миналата година. С изложбата се открива и новият археологически сезон.

Правим изложбата за шести път, тя става традиция, каза в "Преди всички" доц. Людмил Вагалински - директор на института.

Посетителите ще могат да видят в една зала златото от тракийската гробница в Свещари, както и уникална колекция от византийски стъклени плочки със златни апликации на човешки фигури, открити в Плиска. Сред акцентите има и праисторически находки - от най-стария град в Европа край Провадия и от Козарева могила в Бургаско. Уникално е и съкровището от златни и сребърни монети, намерени в Перперикон заедно с останки от скъпоценна средновековна икона. В изложбата са включени и експонати, открити от екипа на Даниела Агре край Синеморец, за които се смята, че са принадлежали на древен тракийки цар.

Справяме се финансово съвсем сами, музеите са в много тежка ситуация. Крайно време е Министерството на културата да помисли за мобилните колекции.
Искам да благодаря на общините, които са много активни и все повече се ангажират с финансиране на археологически разкопки - така инвестират в поминъка и в бъдещето си,
каза доц. Вагалински.

Той коментира също, че е важно създаването на регистър на културните ценности към МВР.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна