Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Тасев: Некоректен е този, който обещава да намали цената на тока

Снимка: БГНЕС
НЕК се нуждае от помощ, заяви в предаването "Нещо повече" проф. Атанас Тасев от Българския енергиен форум.

Когато се отдели електроенергийния системен оператор – това вече е окончателното разбиване на монопола, защото и до сега това препятства развитието на електроенергийния пазар, тъй като декларативно може да се управлява ръководството на системния оператор по отношение на пропускателната способност трансграничния пренос. Когато енергийният системен оператор се отдели, тогава това няма да бъде възможно – тогава всички ще бъдат равнопоставени. Общо взето НЕК е една магистрала, по която вие трябва да минете и да платите тол такса. Винаги това ще бъде в регулация, а за да може това да се скрие зад кадъра, трябва до края на 2015 година съгласно Параграф 200 от заключителните разпоредби на Закона за енергетиката да има напълно либерализиран пазар. Тогава няма да ви интересува има ли НЕК, няма ли НЕК – вие ще контактувате с определен брой алтернативни доставчици на електроенергия и ще изберете този, който ви предложи по-добри условия. Тогава много от сегашните напрежения, проблеми, въпроси ще отпаднат автоматически.

Тасев е категоричен, че всеки, който обещава, че ще намали цената на тока, е некоректен по отношение на своята платформа пред бъдещите избиратели.

Цената на електроенергията от 1 юли миналата година щеше да бъде още по-висока, ако регулаторът не беше приложил едни рестриктивни мерки - с 16% се намали таксата "Достъп до мрежа Високо напрежение", а с 23% се намали таксата "Достъп до разпределителните мрежи". Ако не бяхме изнесли 11,5 млрд. киловат часа, то добавките щяха да бъдат с 27% повече. В следващия регулаторен период, тези благоприятни фактори няма да ги има. Така че няма начин цената в следващия период да остане на това ниво.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна