Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въоръжено нападение беше извършено срещу фирмата за добив на злато на Халкидики

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Въоръжено нападение беше извършено срещу фирмата за добив на злато в Халкидики. Жителите вече месеци протестират и настояват незабавно да се прекрати златодобивът в туристическия район. Полицията арестува 27 души, заподозрени за участие в нападението.

С маски, автомати и бомби „Молотов” около 50 души нападнаха фирмата, която добива злато в района на Халкидики. Поляха с бензин охраната, като заплашиха, че ще ги подпалят. По това време изгориха цялата лаборатория на фирмата и автомобилния парк.

Според полицията, акцията е добре организира и е продължила само няколко минути. Жертви няма, но щетите са огромни.

От няколко месеца жителите на района протестират срещу добива на злато. Няколко пъти правиха жива верига, не допускаха работниците в мината и дори създадоха комитет по закрила на природата в района.

Златната мина в Халкидики се намира в близост до туристически обекти и жителите се страхуват не само от последици за околната среда, но очакват и отлив на туристи.

Въоръженото нападение днес се свързва с протестите на гърците, които искат незабавно затваряне на мината, която според тях е „екологична бомба”.

Информация на Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна