Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел ще се проведе среща на външните министри на ЕС

Снимка: ЕПА / БГНЕС

На предстоящия днес в Брюксел Съвет по външни работи министър Николай Младенов ще информира колегите си от останалите страни от Евросъюза за резултатите от разследването на атентата в Бургас.

Дискусиите ще са първоначални като засега не се предвижда да се вземат решения за мерки срещу „Хизбула” и за евентуално включване на групировката в европейския списък на терористичните организации.

България има идеи за общоевропейските мерки, които трябва да се предприемат в отговор на терористичния акт в Бургас, заяви министър Николай Младенов в Брюксел. Когато се извършва такава атака на европейска територия трябва да реагираме много твърдо и да покажем на останалия свят, че такива действия не остават безнаказани, каза той преди заседанието и още:

Днес е важно да започнем политическата дискусия в Европейския съюз. Какви мерки на колективно ниво може Европа да предприеме оттук нататък, за да се предпазим от подобен тип атаки в бъдеще, не само ние като страна, а Европейският съюз като цяло.

На въпрос дали на България трябва да е инициативата как да продължи този разговор и какво да следва като резултат от него, Младенов каза: 

България има виждания, има идеи и разбира се, решението ще бъде колективно. Но опциите са различни.

Включване на лица или организации в забранителния списък на Евросъюза и мерки по линия на Европол и Евроджъст посочи министърът сред възможните варианти като добави, че някои страни са с нагласа за санкции срещу военното крило на "Хизбула", други срещу организацията като цяло, трети срещу отделни индивиди. Решения обаче ще се вземат на по-късен етап, а днес Николай Младенов коментира така заявените от някои страни очаквания България да представи убедителни доказателства за участието на "Хизбула":

Можете да бъдете абсолютно сигурни, че българското правителство не би си позволило да заяви това, което прави, ако няма достатъчно данни, с които разполагаме.

Николай Младенов съобщи, че по-късно през седмицата му предстоят срещи по темата в Берлин и Париж.

Очаква се днес външните министри на 27-те да обсъдят и бъдещето на оръжейното ембарго срещу Сирия като някои страни, начело с Великобритания, искат да се разгледат варианти за въоръжаване на сирийската опозиция.

Също днес предстои министрите да одобрят нови финансови и персонални санкции срещу Северна Корея заради ядрения опит от миналата седмица.

Информация на Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени