Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПЕС отбелязва 20 години от своето основаване

Председателят на ПЕС Сергей Станишев
Снимка: БГНЕС

Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще отбележи тази вечер в Брюксел 20 години от своето основаване, съобщава БТА. На събитието ще присъстват председателят на партията Сергей Станишев, както и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, премиерът на Белгия Елио ди Рупо, ръководителят на групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода.

Сред останалите участници в събитието ще бъдат бившият ръководител на ПЕС Поул Нируп Расмусен, председателят на женската организация на партията Зита Гурмай, кандидатът на социалдемократите за следващ канцлер на Германия Пеер Щайнбрюк.

ПЕС обединява днес 32 социалистически, социалдемократически и работнически партии от всички 27 държави от ЕС и Норвегия. Статут на асоциирани членове имат 11 политически организации, а 10 имат статут на наблюдатели.

ПЕС е създадена през 1992-ра г. като последовател на Конфедерацията на социалистическите партии от Европейската икономическа общност (основана в Бон през 1973-та г.). Целите, залегнали в първата програма на новоучредената паневропейска политическа организация, са свързани със създаването на работни места, демокрация, равенство на половете, защита на потребителите и на природата. Програмата предвижда също единен подход по въпросите на мира и сигурността, борбата с организираната престъпност и расизма, както и по темата с имигрантите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени