Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставката на Дянков - коментарите

Снимка: БГНЕС

По повод оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков журналистът Валери Найденов припомни, че от 23 години промени, това е първият финансов министър, който напуска поста си и не изкарва мандата на правителството.

При това този финансов министър има най-голямата международна защита от всички досегашни финансови министри. Той дойде от Световната банка, от САЩ, това беше човек, който е много "вътре" в десните финансови кръгове. Това е краят на неолибералната утопия, разпада се този стил на политическо управление, този жаден и алчен зов на приватизация на всичко. Това е знак, че правителството не знае какво да прави и сменя последния или предпоследния бушон.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев е на мнение, че оставката на Симеон Дянков е много закъсняла.

От две години и половина, при всяка среща с премиера, съм поставял въпроса, че финансовата политика ни води все по-надолу. Мисля, че конкретният повод, с който е преляла чашата, е проблемът със зърнопроизводителите. Мисля, че това беше просто наложително. Този човек е напътил колата в една посока и сега, който и да го замести, ще му бъде трудно в този коловоз. Този човек е решил, че, ако притисне бизнеса, ще напълни хазната. Бизнесът трябва да работи, за да се генерират пари. Той реши, че само тръскайки бизнеса, ще напълни хазната. А бизнесът трябва да е заинтересован да работи. Това е твърде неправилна финансова политика. Дянков използваше на моменти и откровени лъжи, което е недопустимо.

Йордан Цонев от ДПС смята оставката на Дянков като опит да се спаси правителството, като се "отвърти" най-главният бушон.

Този опит е и циничен, защото това не е съобразяване с проблемите на хората и с реалните проблеми. Питам се защо точно гордостта на кабинета, защо точно авторът и изпълнителят на финансовата стабилност?! Защото това е централният бушон в системата. Съвсем не случайно използвам електрическа терминология, за да не изгори инсталацията. А тя е правителството, което се подвизава 4 години като рекетьорска бригада. Това няма да реши нещата. Страната има нужда от промяна и промяна веднага. Ние искаме незабавна оставка на целия кабинет, президентът да състави служебно правителство и да се върви към предсрочни избори през април. Такъв тип протест и недоволство няма как да бъде погасено по друг начин, освен да дадат на хората да посочат кой да управлява. Избори - това е изходът от нещата.

Румен Овчаров от БСП е притеснен от оставката на Дянков, защото в правителството остават само "калинки" и мутри. Ситуацията е такава, че всеки ден на Бойко Борисов е опасен за България. Той не знае какво да прави и прави някакви животоспасяващи действия. Възможно е да се стигне до криза като тази през 1997-а година. Много се надявам да не стигаме дотам, но пътят, който е поел Бойко Борисов, води именно натам.

За мен странното е, че няма мотиви за оставката, каза анализаторът Владимир Каролев.

Абсурд е да се смята, че това са проблемите със субсидиите. Понеже няма обявени причини, аз мога само да коментирам това, което пише във форумите. Дянков е по-скоро положителен герой, той си свърши работата. По-скоро го критикувам за някои неща, които не направи. Той се подаде на натиска на популистите и се увеличиха осигуровките, пенсионната реформа е недоносче, не успя да направи реформи в сектори като отбраната и сигурността. Но, ако беше тръгнал да прави тези реформи, щяха да го уволнят по-рано.

Мартин Димитров от Синята коалиция и председател на икономическата комисия в НС е на мнение, че това е кризисен ПР.

Дянков беше в едно популистко правителство, което доведе до това, че той не може да направи нищо. Решенията взимаше премиерът. Не съм видял някой в правителството да прави каквото и да било, без задача, поставена от премиера. Това доведе до еднолично управление. Искаме в мандата на сегашния парламент да се направи ново програмно правителство. То да започне работа още през март и да предприеме мерки, заедно със сегашния парламент.

Чуйте коментарите в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна