Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Симов: Цените на някои суровини намаляват, до месец това ще отрази и на цените на дребно

Снимка: БГНЕС

Цените на дребно в магазинната мрежа на някои стоки все още вървят нагоре, каза Васил Симов, директор на Софийската стокова борса.

Цялата минала година беше година, в която цените вървяха нагоре. Говоря за цените на едро по стоковите борси в цял свят. Това нямаше как да подмине и България. И когато говорим за цени на суровини, няма как в първия месец на новата година цените на някои стоки на дребно да не повишават своята цена, ако суровините са се повишавали в предходните няколко месеца. Сега вече 2 месеца от 2013 година цените на световните борси вървят надолу. И то с много бързи темпове, странно за борсовите пазари, които са относително стабилни, каза Симов и даде пример с цените на пшеницата, царевицата и слънчогледа.

Цените им са надолу и то в рамките на 5-10 процента месец и половина. Това говори, че суровините обърнаха своя тренд и вече можем да гледаме по-оптимистично за цените на дребно. Но това не става автоматично. Тук трябва да гледаме и за другите фактори, които влияят и малко изкривяват картината при цените на дребно - това са тока, наемите и т.н. Надявам се в рамките на месец цените, които са производни от пшеницата, царевицата, слънчогледа да спаднат.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна